Szauna

A szauna jótékony hatása a szervezetre
szaunaA szaunázás lehetőséget kínál a relaxálásra, felfrissülést jelent mind a test, mind a pedig a szellem számára. A szauna edzésbe hozza vérkeringésünket, elősegíti a sejtmegújulást, növeli a szervezet ellenálló képességét, erősíti immunrendszerünket. A meleg hatására látványosan megújul a bőr is, rugalmas, bársonyos lesz. Az izzadással távoznak szervezetünkből a méreganyagok, izomláz enyhítésére is kitűnő módszer. A meleg levegő nemcsak ellazít, hanem megfelelő mennyiségű endorfint, azaz boldogság-hormont szabadít fel a szervezetben. Rendkívül jó stresszoldó.
Fontos, hogy a szaunázást alapos mosakodás előzze meg, mellyel előre megnyílnak a bőr pólusai, valamint a szauna használata után hideg vízzel alaposan mossuk le a bőrön át távozó méreganyagokat!
Két szaunázás között mindig szánjunk időt a pihenésre, relaxálásra, közben ne felejtsük pótolni a szaunázás során szervezetünkből elveszett folyadékmennyiséget sem!

 

 • Finn szauna
  Bár a szauna elsősorban a mosakodás céljából alakult ki, idővel az egészséges életmód és a szórakozás egy formájává vált.
  „Kismértékben orvosság, nagymértékben gyógyszer „ – mondják a szaunázásról fent északon. Finnországban ma is sokan receptre, orvosi előírásra szaunáznak.
 • Infra szauna
  Az infraszauna esetében az elektromos vagy fa kályha helyett infrasugarakkal melegítik fel a helyiséget. Az infrasugarak a láthatatlan fény tartományhoz tartoznak, 2-25 mikrométeres hullámhosszon. Mélyen behatolnak a szervezetbe és belülüről kifelé felmelegítik azt. infraszaunaAz erek kitágulnak, folyamatossá téve a vérkeringést, felgyorsul az anyagcsere, növekszik a szervezet ellenálló képessége. A felesleges és káros anyagok a verítékkel együtt távoznak a sejtaktiválás és vérkeringés által előidézett anyagcsere- folyamat közben.
  A finn szaunához képest eltérő működéséből fakadóan vannak különbségek a hatásában is.
  – az infraszauna alacsonyabb hőmérsékleten müködik, ami kellemesebb bent tartózkodást jelent.
  – 30 perces használata 900 kalória veszteséget jelent. A normál szaunához képest használata az izomzat lazításában hatékonyabb, a nyirokfolyadék intenzív keringésével jobban serkenti az alakformálást. Emiatt fogyókúra szempontjából jobb.
  – látványos hatása van a bőrre, pórustisztító és sejtregeneráló hatásának köszönhetően.
  – az izzadás mennyisége kb. háromszorosa a hagyományos szaunáénak, 20-60 szoros méregtelenítő potenciállal rendelkezik és 3-7-szer nagyobb mennyiségű nem vízjellegű összetevő található a kiizzadt verejtékben.
 • Gőzkabin
  A gőzfürdő és a szauna hatása nagyon hasonló, működési elvük mégis különböző.
  A szaunában jóval magasabb a szokásos hőmérséklet (kb.80-90 fok), viszont a páratartalom alacsonyabb (kb. 30 % -os), mint a gőzfürdőben, ahol a hőmérséklet 40-60 fok, viszont a relatív páratartalom  akár a 80 % -ot is elérheti. A szauna erősen, a kevésbé forró, nedves gőz kíméletesebben izzaszt. Jótékony hatásuk hatásuk hasonló, mindenki aszerint válasszon közülük, melyikben érzi jobban magát.